01. Zij was het

Ik heb wel eens ergens gelezen dat je onbewust díe letters van het alfabet mooi vindt, waaruit jouw eigen naam is opgebouwd. Het schijnt te maken te hebben met het feit dat je deze letters al heel vroeg kent. Meestal leer je immers als eerste je eigen naam schrijven!

 

Na een klein huis-tuin-en-keuken onderzoekje, bleek dit ook vaak het geval met cijfers. Ik snap dan ook meteen wéér wat beter waarom de Club van 27 mij zo aanspreekt. Ik ben namelijk geboren op de 27ste. Natuurlijk, de muziek van Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Jim Morrison, en recenter ook nog Amy Winehouse, is an sich al voldoende om deze club te waarderen. Maar laten we in deze rij absoluut Janis Joplin niet vergeten.

 

  • Zij was het, die mij een eerste biografie deed lezen.
  • Zij was het, die mij voor het eerst eens goed naar songteksten deed luisteren.
  • Zij was het die mij om  5 uur ’s nachts in de kroeg nog vol overgave een lied deed meebrullen (Me and Bobby mcGee).
  • Zij was het die mij inspireerde om met mijn eerste schilderij-collage niet alleen met beeld te werken, maar vooral met letters. Haar woorden. Met humor ook nog.

 

En als je aan Janis Joplin denkt, denk je aan flower power, hippies, peace-tekens. Daarom trof het mij dat het Mercedes-embleem zo treffend lijkt op die laatste. Met pijn in hart moest ik afscheid nemen van mijn old-timer Benz; een piece of my heart.

En oja, zíj was het, die mij mijn eerste blog/column deed schrijven over mijn muziek-one-liners.

 

Janis Joplin, 1970
Mercedes Benz
20×20, collage, oa. acryl, papier, Mercedes Benz-embleem uit 1978, 2013 gemaakt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.