Derde golf

Het eerst gelezen krantenartikel dat ik mij herinner, ging over vrouwen die alle beroepsnamen ook in vrouwelijke vorm wilden. Ik denk dat ik een jaar of 10 was, dus het moet midden jaren 70 zijn geweest. Ik weet écht nog dat ik het stoer vond, maar soms ook wat vergezocht en apart..

Leraar moest lerares worden. Als er een dokter is, dan ook een dokteres. Timmervrouw, bouwvakster, juriste. Apart is wel dat secretaris en secretaresse toch een ander beeld opleveren. Dat geldt overigens ook voor meester en meesteres.Afijn, ik ben er wel van overtuigd dat die discussie toen niet gevoerd zou zijn, als zo'n 5 jaar eerder in het midden van de tweede feministische golf (1960-1985), geen bh demonstratief was verbrand. En dat dát weer niet was gedaan als Wilhemina Drucker, of Aletta Jacobs, tijdens de eerste feministische golf (1870-1920) haar mond had gehouden. Zij hebben toch mooi wat obstakels weggenomen, deuren geopend en discussies opgeworpen.Er is gelukkig wel wat blijven hangen van al hun inspanningen.Want als ik nu zeg 'vrouwen mogen stemmen', dan zeggen mijn vriendinnen en vrienden in Europa: "Ja, hèhè. Logisch toch?!" Ik hoef gelukkig ook niet elke dag een rok aan, of als ik trek heb in een biertje, stap ik de kroeg in en bestel er één. Dat was in de tijd van mijn ouders wel anders. Dan ging je als vrouw, en zeker niet als vrouw alleen een café naar binnen. Nu kan dat gelukkig. In principe dan... die paar onbehouwen personen daar gelaten. Maar die heb je altijd!Hoe kwam ik hier eigenlijk op...?Oja. Ik las het interview in volkskrant magazine van 24 september 2022 waarin schilder Peggy Kuiper, die na haar werk, op de wandeling terug naar huis, nog even in de tuin van het Amsterdamse Rijksmuseum gaat zitten. Ze geniet daar van de beelden van Barbara Hepworth (1903-1975). Deze vrouw wilde niet als beeldhouwster bekend zijn, maar kunstenaar of beeldhouwer genoemd worden. Omdat zij geen onderscheid wilde maken in sekse met haar werk. Klinkt ook best logisch.Geïnspireerd door dit artikel dacht ik: 'Ik zoek even op internet naar wat meer werk van Hepworth'. Ik typ haar naam in en Google laat als eerste zien: Barbara Hepworth, beeldhouwster......Sommige dingen zijn hardnekkig. Moeten we een 3e golf starten?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.